Zdravlje muškaraca

  1. doppelherz.hr
  2. Proizvodi
  3. Zdravlje muškaraca

Proizvodi za zdravlje muškaraca

Posebne nutritivne potrebe muškaraca

Mnogo je napisano i objavljeno o suptilnim, ali značajnim razlikama između muškaraca i žena. No, jeste li znali da muškarci, isključivo zbog građe tijela, imaju drugačije prehrambene potrebe od žena? 

Razlike u prehrambenim potrebama također proizlaze iz različitih prehrambenih preferencija muškaraca i žena. Žene imaju tendenciju jesti kontroliranije, suzdržanije i općenito zdravije obroke, dok muškarci često biraju ono što im je ukusno. 

Doista, istraživanja o muškom zdravlju pokazuju da muška populacija često zanemaruje svoje zdravlje. Samo 73% muškaraca svakodnevno konzumira voće ili povrće, dok 65% jede meso i kobasice svaki dan. Nasuprot tome, gotovo 93% žena svakodnevno jede voće i povrće, a samo 35% uključuje meso i kobasice u svoju dnevnu prehranu. 

Dnevne potrebe za hranjivim tvarima za muškarce/žene: 

Nutrijent  Muškarac  Žena 
Magnezij  350 mg 300 mg
Cink 10 mg 7 mg
Vitamin B1 1,2 mg 1,0 mg
Vitamin B2 1,4 mg 1,1 mg
Vitamin B6 1,5 mg 1,2 mg

Mišićima je potreban magnezij 

Magnezij je vitalan esencijalan mineral, bez obzira na spol. Bez njega bi mnogi metabolički procesi bili neadekvatni ili prestali funkcionirati. Magnezij doprinosi energiji metabolizma i igra ključnu ulogu u prijenosu signala od živaca do mišića. Neophodan je za kontrakciju mišića. 

Zbog genetskih čimbenika muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, što dovodi do većih potreba za magnezijem. Muškarci se također više znoje, gubeći pritom više magnezija. Osobe koje se bave sportom trebale bi obratiti posebnu pozornost na dovoljan unos magnezija, jer naporna aktivnost može gurnuti tijelo u anaerobno stanje, što dovodi do deficita kisika i grčeva. To pak utječe na izdržljivost, a magnezij je tada potreban za uklanjanje mliječne kiseline. 

Selen doprinosi normalnom stvaranju sperme 

Selen je neophodan za brojne procese u ljudskom metabolizmu. Većina ljudi prepoznaje ga kao korisnu komponentu za zdravlje stanica i podršku imunosnom sustavu. Za muškarce je selen ključan, jer je uključen u proizvodnju sperme i posljedično mušku plodnost. 

Kako se proizvodnja sperme smanjuje s godinama, muškarci bi se trebali usredotočiti na prehranu bogatu selenom kako bi podržali normalno stvaranje sperme. Selen se uglavnom nalazi u mesu, ribi, jajima, kao i u leći ili šparogama. Hrvatska se tla općenito smatraju siromašnima selenom pa biljna hrana samo minimalno doprinosi unosu selena. Osim toga, velika uporaba gnojiva u poljoprivrednom tlu može smanjiti apsorpciju selena u biljkama. 

Cink je sastavni dio testosterona 

Cink igra vitalnu ulogu za muškarce, jer je sastavni dio muškog spolnog hormona testosterona. Muškarci, osobito oni koji teže plodnosti, trebali bi održavati ravnotežu hormona dovoljnim unosom cinka. Cink doprinosi održavanju normalne razine testosterona, čime doprinosi normalnoj plodnosti. 

Testosteron također utječe na razvoj mišićnog tkiva i formiranje mišića. Više razine testosterona kod muškaraca dovode do većih i širih mišića u usporedbi sa ženama. Muškarci bi trebali prilagoditi svoju prehranu kako bi osigurali odgovarajuću opskrbu cinkom. Dnevne preporuke uključuju 15 mg za muškarce i 12 mg za žene. Odlični izvori cinka su meso, mlijeko, proizvode od žitarica ili sjemenke suncokreta. Tijekom obrade i pripreme hrane može doći do značajnih gubitaka hranjivih tvari.