Omega 3 masne kiseline

  1. doppelherz.hr
  2. Proizvodi
  3. Omega 3 masne kiseline

Proizvodi s Omega 3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline - za vaše zdravlje

Naša prehrana ima izravan utjecaj na naše zdravlje. Omega-3 masne kiseline su našem organizmu od posebne važnosti. Nalazimo ih u posebnim biljnim uljima, u orašastim plodovima te u morskoj ribi. Iako vas naziv "masne kiseline" može asocirati na masti, ne brinite se, postoje velike razlike. 

Postoji razlika između zasićenih i nezasićenih masti. Ne bismo trebali unositi previše nezasićenih masti iz mesa i punomasnih mliječnih proizvoda, ali za zdrav metabolizam potrebne su nam dobre masti. 
U "zdrave" masnoće spadaju višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline, prije svega dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikozapentaenska kiselina (EPA).

Već nerođeno dijete u utrobi treba EPA i DHA za svoj fizički i mentalni razvoj. Međutim, u svakoj dobi omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu. Osim toga, od velike su važnosti za metabolizam mozga i normalan rad srca te doprinose očuvanju zdravlja očiju. Ne smatra se bez razloga da vrijedne omega-3 masne kiseline imaju višestruke važnost za naše zdravlje.

Jedemo premalo ribe!

Omega-3 masne kiseline važan su dio naše zdrave prehrane. No, nažalost, češće unosimo zasićene masti iz masnog mesa i mesnih prerađevina, a ne unosimo dovoljno "dobrih", nezasićenih masnih kiselina.
Morska riba, poput lososa, skuš, sardine i inćuna, bogati su izvor višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina - eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA).

Prema Njemačkom nutricionističkom društvu, mnogi ljudi jedu mnogo manje ribe od preporučenog. Točnije čak 16 % građana uopće ne jede ribu. Utvrđene razine omega-3 kod djece i adolescenata nimalo ne zadovoljavaju preporuke.

Naš savjet: Obogatite svoj tjedni jelovnik sa barem jednim do dva riblja obroka, prednost dajte plavoj morskoj ribi.  

Primjene Omega-3 s EPA i DHA 

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA širokog su spektra djelovanja, a studije sve više potvrđuju njihov povoljan utjecaj na najrazličitija područja zdravlja. Neki znanstvenici tvrde da je specifičan razvoj čovjeka moguć samo zahvaljujući ribi kao izvoru hrane.

Za normalan rad mozga:
Na našu sposobnost učenja i koncentracije također utječe hrana koju jedemo.
Omega-3 masne kiseline mogu posebno pridonijeti održavanju normalne funkcije mozga budući da najviše koncentracije DHA u našem organizmu nalazimo upravo u metabolički aktivnim područjima mozga, kao što su mitohondriji, sinapse i cerebralni korteks. Preduvjet normalnog metabolizma mozga je, dakle, adekvatan udio DHA masnih kiselina koje unosimo hranom. Preporučeni dnevni unos DHA je 250 mg.

Za normalan rad srca:
Za zdravo srce nisu važni samo vježbanje, san i opuštanje, već i pravilan režim prehrane. Dovoljne razine DHA i EPA daju vrijedan doprinos normalnoj funkciji srca. Dnevni unos od 250 mg EPA i DHA imat će plodonosan učinak.

Za normalan vid:
Otprilike 80 % svih informacija koje primamo o svojoj okolini dobivamo putem osjetila vida. Ovo je dovoljan razlog da zaštitimo svoje oči i održimo ih zdravima. I ovdje omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu jer su sastavni dijelovi mrežnice i fotoreceptora. Dnevni unos od 250 mg DHA može posebno imati pozitivnu ulogu za održavanje normalnog vida.

Tijekom trudnoće i dojenja:
Već tijekom trudnoće omega-3 masne kiseline EPA i DHA utječu na normalan i zdrav razvoj bebinih očiju i mozga. DHA je sastavni dio mozga, živčanog tkiva i očiju te se nakuplja u tkivima u zadnjem tromjesečju trudnoće i tijekom razdoblja dojenja.
Budući da trudnica direktno prenosi DHA nerođenom djetetu putem pupkovine, preporučuje se povećana dnevna konzumacija od dodatnih 200 mg DHA, uz preporučenu dnevnu konzumaciju od 250 mg EPA/DHA.