Kardiovaskularni sustav

 1. doppelherz.hr
 2. Proizvodi
 3. Kardiovaskularni sustav

Proizvodi za kardiovaskularni sustav

Podržite zdravlje vašeg srca i cirkulacije

Srce radi dan i noć, cijeli život. Svaki dan zdravo srce otkuca oko 100 000 puta. Uz pomoć krvnog tlaka, potrebna je samo jedna minuta da cijeli volumen krvi prosječne osobe krvotokom prođe po cijelom tijelu. Značenje i svrha: Svaki organ i svaka stanica u tijelu mora biti opskrbljena dovoljnom količinom hranjivih tvari i kisika. Krv s kisikom i hranjivim tvarim putuje do svih organa u tijelu, a stara i iskorištena krv vraća se natrag u srce. Srce i krvne žile zajedno čine kardiovaskularni sustav.

Tijekom fizičkog napora otkucaji srca se povećavaju te dolazi do povećanog protoka krvi. Trebali bismo očuvati zdravlje srca i krvnih žila kako bismo omogućili njihov neometan rad i time podržali cjelokupno zdravlje našeg organizma. 

Kako podržati i održati zdravo srce:

 • Izbjegavajte stres
 • Redovito vježbajte
 • Pazite na unos masti i soli 
 • Pazite na unos dovoljne količine vode 
 • Izbjegavajte konzumaciju alkohola i cigareta
 • Dovoljno spavajte
 • Održavajte normalnu tjelesnu težinu 

Dobra prehrana

Uravnoteženom i cjelovitom prehranom možete dati veliki doprinos svom općem zdravlju i dobrobiti cjelokupnog bića. Ne brinite, čak i prehrana zdrava za srce može biti ukusna i zadovoljavajuća! Jednostavno rečeno, hrana koju odabiremo jesti treba biti svježa, nemasna, uglavnom bazirana na povrću i dovoljnog kalorijskog unosa.

Pokušajte jesti što više hrane s visokim udjelom vitamina i vlakana, poput voća i povrća (npr. salate od sirovog povrća ili krumpir). Preporučena količina je 3-5 porcija dnevno, odnosno 400 grama. Izbjegavajte masnu hranu i čestu konzumaciju mesa ili mesnih prerađevina. Ako ipak jedete meso, najbolje je odabrati lagano, nemasno meso ili perad. U kuhanju biste trebali preferirati biljne masti, poput maslinovog ulja ili uljane repice. Biljna ulja bogata su nezasićenim masnim kiselinama. Šaka orašastih plodova ili sjemenki, također je dobar izvor zdravih masnih kiselina.

Morska riba u prehrani važna je za zdravlje srca. Ona je još jedan odličan izvor višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA koje doprinose normalnom radu srca. Ribu bi na jelovniku bilo dobro imati barem dva puta tjedno.

Jeste li ljubitelj začina? Sa svježim biljem i začinima smanjujemo konzumaciju soli. Nažalost, naše prehrambene navike uključuju pretjeranu količinu soli, što nepovoljno utječe na krvni tlak.

Na kraju, ne i manje važno, ukoliko vodite računa i o dovoljnom unosu tekućine, učinili ste jako puno za svoje zdravlje. Oko 2-3 litre vode, čaja ili nezaslađenih mješavina sokova i vode bolje je od voćnih sokova i bezalkoholnih, visokokaloričnih pića bogatih šećerom.

Češnjak – pomaže u prevenciji ateroskleroze

Češnjak (allium sativum) pripada obitelji Alliceae (zajedno s lukom i porilukom) i poznat je kao povrtna, začinska te ljekovita biljka gotovo u cijelom svijetu. Biljka češnjak koristi se u tradicionalnoj medicini više od 5000 godina. Češnjak su koristili već stari Egipćani za održavanje dobrog zdravlja i stamine prilikom izgradnje piramida. Češnjak je i danas vrlo cijenjen zbog dragocjenog doprinosa zdravlju krvožilnog sustava te se koristi u prevenciji ateroskleroze.

Međunarodna kuhinja nudi široku paletu primjene svježeg češnjaka:

 • Cijeli klinčić: Za špikovanje pečenja. 
 • Fine kriške: Sirove ili natopljene kao začin. 
 • Kaša: Zgnječene režnjeve češnjaka dobro je dodati pireu od krumpira i krepkim juhama. 
 • Sok: Svježi sok od češnjaka lako se proizvodi pomoću preše za češnjak i savršen je dodatak mnogim jelima. 

Pažnja: Češnjak nemojte pregrijavati, jer visoke temperature uništavaju dragocjene nutrijente. Dakle, češnjak treba dodati pred kraj kuhanja. Inače, najpoznatija tvar u češnjaku je sumporna aminokiselina - aliin. Guljenjem i mljevenjem češnja češnjaka sastojak aliin se pretvara u alicin. alicin češnjaku daje tipičan miris i biljakama u prirodi služi kao obrambeni mehanizam

Glog – za snažno srce

Glog iz porodice Rosaceae također je poznata i dokazano ljekovita biljka. Plodovi su mu poput bobica koje imaju brašnast okus. Generičko ime Crataegus aludira na čvrsto drvo (grčki krataios = čvrst). Njegovo blagotvorno djelovanje na srce i krvotok bilo je cijenjeno već u srednjem vijeku. I danas su pripravci od gloga popularni kod slabijeg rada srca, osobito u starijoj dobi. Aktivne tvari gloga sadržane su u crvenim bobicama te u listovima i cvjetovima. Osušeni brzo i u nježnim uvjetima (na niskoj temperaturi), bogati su dragocjenim fitonutrijentima, poput flavonoida i procijanidina.